ייצוג עורך דין מול הרווחה

ישנם מגוון מקרים בהם מתנהל הליך משפטי או הליך מעיין-שיפוטי מול הרווחה. במקרים אלו יש צורך בייצוג של עורך דין רווחה. מרבית המקרים מתחלקים בין הסיטואציות הבאות:
  1. כאשר הורים או בעלי משמורת נחשדים בעבירה פלילי נפתח במקביל הליך נוסף מול הרווחה, אשר מחייב ייצוג של עו"ד רווחה המתמחה בייצוג מול רשויות הרווחה.
  2. הליך נזקקות – כאשר ישנה פנייה לבית משפט של הרווחה בבקשה לפתוח הליך נזקקות של קטין.
  3. דיווח על הורה או אפוטרופוס לרווחה – לרוב במסגרת חובת הדיווח.
  4. כאשר יש צו נזקקות והורה רוצה להחזיר את הילד למשמורת שלו, או חושש מאיבוד המשמורת.
  5. הליך פסיכיאטרי של קטין.
  6. ייצוג הורי אומנה או הורים מאמצים.
עו"ד דותן פלג שימש בעבר כרכז הוועדה לבחינת הליכים ודרכי טיפול לפי חוק הנוער (טיפול והשגחה) במשרד הרווחה, ומכיר היטב את עבודת משרד הרווחה מבפנים. לצערנו, במדינת ישראל לרשויות הרווחה ולמוסדות החינוך אין די כלים על מנת לאבחן נכון את המשפחות עליהן הן אמונות. בעקבות זאת ישנן טעויות רבות באבחון, המביאות למחדלים של ממש – עד לכדי הפרדת הורים מילדיהם שלא לצורך, או הפרדת ילד ממשפחת אומנה באופן טראומתי. ייצוג עו"ד לענייני רווחה המתמחה במשפט קטינים ונוער ובהליכים מול משרד הרווחה יבטיח את הזכויות ההורים והילדים.

עו"ד רווחה צריך להיות בעל מומחיות ספציפית לעניין זה, אשר נמצא בגבול שבין הדין הפלילי, דיני אישות (משפחה), מעמד אישי, חקיקת נוער וילדים ולעיתים אף משפט בינלאומי פרטי ופומבי, בשל המחויבות של המדינה לאמנות בינלאומיות ולדין במדינות זרות. עו"ד פלילי או עו"ד לענייני משפחה שאינו מתמחה בתחום זה לא תמיד ידע לתת את הייצוג הנכון במקרים סבוכים של הוצאת ילדים מהבית, הרחקה ממשמורת אם או אב, חוק האומנה, חוק האימוץ וכמובן – חוקי הנוער. טיפול משפטי במקרים אלו דורש מקצועיות וניסיון בעבודה מול הרווחה. עורך דין לענייני רווחה יסייע מאוד במקרים אלו, ומשרדינו הינו משרד מוביל בתחום הייצוג מול הרווחה.

באילו מקרים עלי לפנות לעו"ד לענייני רווחה?

באופן כללי, כאשר עו"ס מהרווחה פונה להורים או לאפוטרופוסים של ילד, או כאשר מתקבל דיווח במסגרת חובת הדיווח לרווחה או למשטרה, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי. הכוונה משפטית בשלב ראשוני עשויה במקרים רבים להביא לסגירה מיידית של התיק ברווחה. בפנייה לעו"ד לענייני רווחה בשלב ראשוני  ניתן יהיה לחסוך זמן וכסף רב ולמנוע מעצמכם עוגמת נפש קשה.

ייצוג משפטי מורכב יותר נדרש כאשר מתעוררת כוונה של אגף הרווחה להוציא את הילדים מחזקת ההורים (או אחד מהם) או מהאפוטרופוס החוקי של הקטינים. כאמור לעיל, רשויות הרווחה שוגות חדשות לבקרים בהחלטותיהן, עד כדי הפרדת ילדים מהוריהם וממשפחתם שלא בצדק.

מקרה נוסף המצריך ייצוג עו"ד רווחה, או לכל הפחות ייעוץ משפטי פרטני, הוא כאשר הורה לקטין מסתבך בפלילים. במקרה שאחד ההורים נחשד בעבירה פלילית המשטרה מעבירה דיווח לרווחה. כאשר מדובר בעבירות פשע, או בעבירות כמו עבירות מין, סמים או אלימות, הסיכוי כי הרווחה תתערב במשפחה ותפעיל את סמכויותיה עולה. במקרים מסוימים הרווחה אף בוחרת להתערב כאשר יש חשד לעבירות המתבצעות על ידי בן משפחה אחר, כמו אחים או סבא וסבתא.

למה הרווחה טועה פעמים רבות בהחלטה להוציא את הילדים מהבית?

תחום זכויות הילד וזכויות ההורים הוא תחום משפטי וסוציולוגי שנמצא בתהליך התפתחות מואץ החל מסוף שנות ה-80, אז כוננה האמנה הבינלאומית לזכויות הילד. אולם, המונח "טובת הילד" – שהפך לעיקרון על במדינות המערב – יכול להתפרש במגוון דרכים. הדבר הביא למגמות משתנות באופן קיצוני במדינות דמוקרטיות רבות. כך למשל, קנדה הייתה מדינה שיישמה את עיקרון טובת הילד בדרך של הוצאת ילדים מהבית בקלות רבה, ופגעה במשפחות רבות ובילדים רבים. כיום, בעקבות מחאות נרחבות, ממשלת קנדה מכה על חטא ומיישמת מדיניות הפוכה של שמירה על שלמות התא המשפחתי.

המחקרים כיום מלמדים כי עדיף במקרים רבים לקטינים להישאר בביתם, גם כאשר הבית נחשב כסיכוני, ולעבור שיקום יחד עם הוריהם כמשפחה שלמה. הוצאה מהבית הוכחה בשורה של מחקרים כטראומה קשה לקטינים בכל גיל, בעיקר כאשר היא נעשית בצורה לא נכונה. כך גם התערבות הרווחה בחיי הקטין צריכה לעשות ברגישות יתרה, שכן קטינים רבים שטופלו ברווחה העידו כי עצם המפגש עם עובדת סוציאלית היה טראומתי מבחינתם והביא לתחושת חרדה וחוסר יציבות בביתם.

לצערנו, מרבית המחקרים בתחום נחשבים חדשים ועדיין לא מיושמים בשטח בישראל, ועובדות סוציאליות רבות פשוט אינן מודעות להשלכות מעשיהן. הן עובדות סוציאליות לחוק נוער והן עובדות סוציאליות ממחלקת האומנה נותנות חוות דעות שאינן מגובות במחקרים, פשוט כי הן אינן נדרשות לבסס את המלצותיהן על מחקרים אמפיריים. כמו כן, אין די פיקוח על רמת ההכשרה או עדכניות ההכשרה של עובדי אגף הרווחה. ההשלכות של מדיניות זו מגיעות ישירות למשפחות המטופלות על ידי מערכת הרווחה.

הוצאת ילדים מהבית

הוצאת ילדים מהבית למסגרת חוץ ביתית ו/או למשפחת אומנה היא פעולה קשה ופוגענית שיש לשמור למקרים קיצוניים בלבד. חוק הנוער (טיפול והשגחה), תש"ך-1960 מקנה לעובדת סוציאלית לפי חוק הנוער (מה שכונה בעבר "פקידת סעד") את הסמכות לנקוט בפעולות הדרושות לפי שיקול דעתו במידה והוא סבור כי הקטין הוא "קטין נזקק" אשר נשקפת לו סכנה תכופה. סעיף 2 לחוק הנוער (טיפול והשגחה), תש"ך-1960 מגדיר קטין נזקק באופן הבא:

  1. קטין הוא נזקק כשנתקיים בו אחד מאלה:

(1) לא נמצא אחראי עליו;

          (2) האחראי על הקטין אינו מסוגל לטפל בו או להשגיח עליו או שהוא מזניח את הטיפול או ההשגחה;

          (3) הוא עשה מעשה שהוא עבירה פלילית ולא הובא בפלילים;

          (4) הוא נמצא משוטט, פושט יד או רוכל בניגוד לחוק עבודת הנוער, תשי"ג-1953;

          (5) הוא נתון להשפעה רעה או שהוא חי במקום המשמש דרך קבע מקום עבירה;

          (6) שלומו הגופני או הנפשי נפגע או עלול להיפגע מכל סיבה אחרת;

          (7) הוא נולד כשהוא סובל מתסמונת חסר בסם (סינדרום גמילה).

הגדרות אלה הן הגדרות רחבות שלמעשה מאפשרות לרשויות הרווחה להגדיר חלק ניכר מהקטינים בישראל כקטינים "נזקקים", ולהפעיל את סמכויותיהם.

יש לשים לב לסעיפים (2) ו-(6): סעיפים אלו מגדירות באופן רחב מאוד את המונח "קטין נזקק", כך שכל ילד שהאחראי עליו "מזניח את הטיפול בו" או "ששלומו הגופני או הנפשי עלול להיפגע" מוגדר כקטין נזקק לפי החוק. הגדרות אלו הן בעצם "עילות סל" שמסייעות לעובדת סוציאלית לפי חוק הנוער להוציא מחיק הוריו כל קטין בהתאם לשיקול דעתה (לזמן מוגבל), או לקבוע דרכי טיפול למשפחה. אולם, בפועל נעשה שימוש לא מקצועי בסמכות הרחבה שמקנה סעיף זה. כתוצאה מכך נוצרים פערים משמעותיים בדרכי הטיפול בין הרשויות המקומיות השונות, כך שילד בעיר אחת יקבל טיפול שונה בתכלית מילד שגר בעיר אחרת. בשל כך, יש חשיבות רבה לפנייה לעו"ד רווחה המכיר את הרשויות השונות.

סמכותה של עובדת סוציאלית להוציא ילד מהבית באופן מידי קבועה בסעיף 11(א) לחוק הנוער (טיפול והשגחה:

  1. (א) היה עובד סוציאלי לפי חוק הנוער (טיפול והשגחה) סבור כי קטין הוא נזקק ונשקפת לו סכנה תכופה או שהוא זקוק לטיפול רפואי או אחר שאינו סובל דיחוי, רשאי הוא לנקוט בכל האמצעים הדרושים לדעתו למניעת אותה סכנה או למתן אותו טיפול אף ללא הסכמת האחראי על הקטין, ובלבד שלא יוחזק קטין יותר משבוע ימים מחוץ לרשותו של האחראי עליו אלא באישור בית המשפט.

בהתאם לסעיף זה, לעובדת סוציאלית לפי חוק הנוער יש סמכות להוציא כל קטין מהבית במקרה הצורך לפי שיקול דעתה, למשך עד שבוע ימים. לאחר מכן נדרש אישור של בית המשפט לנוער על מנת להמשיך את ההשמה החוץ ביתית של הקטין. שימו לב שגם במהלך השבוע הראשון אין לעובדת סוציאלית או לרשויות הרווחה סמכות לבצע בדיקה פסיכיאטרית או לאשפז את הקטין ללא אישור האפוטרופוס החוקי שלו.

כאמור, הוצאת קטין מחזקת הוריו לטווח ארוך מחייבת אישור של בית המשפט. הליך משפטי זה נקרא "הליך נזקקות". כמו בכל הליך משפטי, יש שני צדדים ניצים הבאים אל מול השופט, ובמקרה הזה מדובר על עובדת סוציאלית לחוק הנוער (אגף הרווחה) נגד ההורים של הקטין. כל אחד מההורים זכאי להיות מיוצג בהליך המשפטי. מומלץ ואף הכרחי להגיע להליך נזקקות כשאתם מיוצגים על ידי עו"ד רווחה. הדבר משמעותי גם לאופן בחינת המקרה – הרווחה יעדיפו לא להגיע לקרב משפטי מול עו"ד מנוסה שיכול לעלות להם במשאבים רבים בבית המשפט. הליך נזקקות הוא הליך קריטי בו למעשה נקבע העתיד של הילד או הילדה שלכם, שכן רוב הצווים שניתנים בהליך זה נוטים לקבל חידוש כמעט אוטומטי מידי שנה.

האם ניתן להיעזר באמנה הבינלאומית לזכויות הילד ובמשפט הבינלאומי כדי לשמור על הזכויות שלכם בהליכים מול הרווחה ובבתי המשפט?

המשפט הבינלאומי הוא כינוי למערכת הכללים החלים ביחסים בין המדינות השונות, ובין מדינות לאזרחים ותאגידים של מדינות זרות. המשפט הבינלאומי מורכב בעצם מאמנות בינלאומיות, כמו אמנות סחר חופשי, אמנות זכויות אדם, אמנות העוסקות בסטנדרט התנהגות בזמן מלחמה (פשעי מלחמה), בריתות הגנה ועוד. אחת האמנות המוכרות ביותר היא האמנה הבינלאומית בדבר זכויות הילד (1989), אשר אושררה בישראל בשלהי שנת 1991.

לפי פסיקת בית המשפט העליון, המשפט הבינלאומי מחייב את בתי המשפט בישראל. כמו כן, אמנות שאושררו מחייבות כמו חוק של ממש, ועל בתי המשפט לקבל החלטות בהתאם למחויבות הבינלאומית של ישראל לאמנות אלו. (אשרור = קבלת אישור שני בהצבעה בכנסת לאחר אישור הממשלה)

האמנה הבינלאומית בדבר זכויות הילד הוכרה באופן רשמי על ידי בית המשפט העליון בשורה של פסקי דין, ומהווה מקור נורמטיבי לפסיקתו במקרים רבים. (ראו למשל פסיקות בית המשפט העליון בעניין:  דנ"א 7015-94, ע"א 2266-93, בע"מ 919-15).

האמנה כוללת שורה של כללים לשמירה על זכויות הילדים, זכויות ההורים ושלמות התא המשפחתי ככל שהדבר הולם את טובת הילד.

כללים בין לאומיים אלה יכולים לשרת הורים המתמודדים מול הרווחה בבית המשפט. לשם כך, יש להיעזר בעו"ד רווחה שמכיר היטב את התחום המקצועי של משפט בינלאומי וזכויות הורים וילדים הנובעות מהמשפט הבינלאומי.

באילו מצבים יש לפנות לעו"ד רווחה?

עו"ד דותן פלג משמש כעו"ד לענייני רווחה ומייצג הורים, אפוטרופוסים, הורי אומנה והורים מאמצים במגוון שלבים בהליך מול הרווחה. ככל שהפנייה לעו"ד רווחה נעשית בשלב מוקדם יותר כך יש יותר אפשרויות לטיפול יעיל וזול יותר במקרה. עו"ד פלג מייצג הורים במגוון מצבים:

  • ייצוג בוועדות ברווחה – ייצוג בוועדת תכנון טיפול, ייצוג בוועדות חירום ועוד.
  • ייצוג בבית המשפט לנוער בהליכי נזקקות ובהליך פסיכיאטרי שלי קטין, לרבות אשפוז קטין בכפייה.
  • ייצוג הורים בבית משפט לענייני משפחה, לרוב במסגרת סכסוכי גירושין קשים וייצוג הורי.
  • ייצוג הורי אומנה וליווי הורי אומנה בוועדות ברווחה.

 

עורך דין לענייני רווחה

עורך דין רווחה

עורך דין לענייני רווחה

מהו עורך דין לענייני רווחה?

בישראל, עורך דין לענייני רווחה מתמחה בנושאים הקשורים לרווחת הפרט והמשפחה. זה כולל טיפול במקרים של ילדים בסיכון, משפחות המצויות במצוקה כלכלית, וטיפול משפטי בנושאים חברתיים נוספים. תפקידו של עורך דין לענייני רווחה הוא לספק ייצוג משפטי והכוונה לכל מי שנמצא במצבי קושי וחולשה ולהבטיח את זכויותיהם. תחום הרווחה נוגע גם לזכויות עובדים, זכויות נכים וסיוע לאוכלוסיות מוחלשות, ולכן עורך דין בתחום זה נדרש להכיר לעומק את החוקים והתקנות שמגדירים את הזכויות והחובות של כל אחד מהגורמים המעורבים.

מדוע חשוב להיעזר בעורך דין לענייני רווחה?

הצורך בעורך דין לענייני רווחה מתעצם כאשר מדובר במצבים קריטיים שבהם הפגיעה בזכויות עלולה לגרום לנזק רב. עורך דין מקצועי בתחום זה יכול לסייע בהכוונה והגנה על זכויות הפרט, ולספק ליווי משפטי מקצועי בכל שלבי ההליך. בעזרת ניסיון ומיומנות, עורך דין לענייני רווחה יכול למנוע מצבים של אי שוויון ולהבטיח שכל אדם יקבל את מה שמגיע לו בהתאם לחוק. עורך דין לענייני רווחה יודע כיצד לפתור קונפליקטים בצורה רגישה ויעילה, ומסוגל להתמודד עם מצבים מורכבים כמו גירושין, השמטת זכויות וסכסוכים משפחתיים שמגיעים לא פעם לבתי משפט. השפעתו של עורך דין ברווחה משפיעה ישירות על איכות החיים וחירות הפרטים המעורבים.

כיצד לבחור עורך דין לענייני רווחה?

בבחירת עורך דין לענייני רווחה, חשוב לשים דגש על מספר פרמטרים מרכזיים:

  • ניסיון: בחנו את ניסיונו של עורך הדין בתחום הרווחה ובתחומים משיקים כמו דיני משפחה ודין פלילי.
  • המלצות: חפשו המלצות מלקוחות קודמים ומקורות אמינים, אלה יכולים להצביע על יעילותו וניסיונו המעשי.
  • יחס אישי: חשוב שהעורך דין יעניק יחס אישי ומקצועי, ויהיה מחויב להצלחת התהליך. כדאי לעמוד בקשר עם עורך דינך באופן שיוצר תחושת בטחון ושיתוף פעולה חיובי.
  • מודעות חברתית: עו"ד בתחום זה לעיתים תומך בקהילה ובמפעלי סיוע, מגעים אלה מעידים על מחויבות אמיתית לתחום.

האתגרים בתחום הרווחה

תחום הרווחה מציב מספר אתגרים ייחודיים שעימם מתמודד עורך דין לענייני רווחה. מדובר במצבים רגישים הדורשים טיפול זהיר וקשוב, ולעיתים קרובות מצריכים הבנה מעמיקה של מערכת המשפט והשפעה חברתית. עורך הדין צריך להיות בקיא לא רק בתחום המשפטי, אלא גם להבין את ההשלכות החברתיות והאישיות של כל מקרה. מעבר למקצועיות המשפטית, על העו"ד להחזיק בגישה אמפתית ולדעת להעניק ללקוחותיו את התמיכה הרגשית הנדרשת. התחום של הגנה על ילדים בסיכון, לדוגמה, מחייב התמחות מיוחדת ודורש הבנה במערכת החינוך, הסעד והפסיכולוגיה שילדים נזקקים לה. בנוסף, ההשפעה החברתית יכולה לדרוש מעורכי הדין לעמוד מול לחצים קהילתיים, חקיקות חדשות ושינויים מדיניים המשפיעים על קשיי הרווחה.

המגמות העתידיות ברווחה

רווחה היא תחום שמשתנה ומתפתח עם הזמן, כאשר חוקים חדשים מוצעים ונכנסים לתוקפם. לעורך דין בתחום זה יש תפקיד מכריע בעיצוב הדרך שבה חוקים יישומו ולהבטיח שהם ישרתו את טובת הציבור הרחב. התפתחות הטכנולוגיה והגישה המודרנית לשירותים חברתיים עשויות לפתוח אופקים חדשים ולשפר את הנגישות והיעילות בשירותים הניתנים על ידי המדינה. עורך דין המצטיין בתחום הרווחה עוקב אחרי כל השינויים כדי להמשיך להציע ללקוחותיו את השירותים הטובים והמעודכנים ביותר.

עו"ד דותן פלג הוא בוגר תואר ראשון במשפטים מהאוניברסיטה העברית בירושלים ומגשר מוסמך מטעם לשכת עורכי הדין. הוא מתמחה בתחום הפלילי, עבירות צווארון לבן, דיני משפחה ומשפט הנוער. עו"ד פלג ניהל תיקים מורכבים בתחום הפשיעה הכלכלית והשחיתות הציבורית, ומאמין כי כל תיק דורש אסטרטגיית ניהול מותאמת אישית. משרדו מציע ליווי מקצועי, אמין ודיסקרטי, ומומלץ להגיע לפגישת ייעוץ מוקדם ככל האפשר. השירות האישי וההתמחות הרחבה בשדות נוספים מאפשרים לו לספק לקוחותיו שירות כולל ואיכותי בכל תחומי הרווחה והמשפט.

ליצירת קשר: 052-6844372

עורך דין נגד משרד הרווחה

המשמעות של עורך דין מול משרד הרווחה

כאשר מדברים על עורך דין נגד משרד הרווחה, מדובר במאבק משפטי המשלב בין זכויות הפרט לבין סמכויות המדינה. משרד הרווחה אחראי על טיפול בנושאים רגישים כמו רווחת ילדים ונוער, אולם לעיתים נדרשת ביקורת משפטית על החלטותיו כדי להבטיח שהן נעשות בהתאם לחוק ולטובת האדם. מדובר בתהליך מורכב הדורש הבנה מעמיקה בזכויות הפרטים ובהוראות החוק, וכן במגוון הנחיות פנים-מדינתיות ובינלאומיות שנועדו להבטיח את שמירת זכויות האדם.

תהליך העבודה של עורך דין בתחום

עורך דין נגד משרד הרווחה נדרש להכין את התיק בצורה יסודית. זה כולל איסוף ראיות, בדיקה משפטית מעמיקה ויצירת אסטרטגיה מתאימה. חשוב לזכור כי התהליך המשפטי דורש ידע וניסיון, ולכן ליווי עורך דין מקצועי הוא הכרחי. בנוסף, עורך הדין מחפש פערים ותהליכים לא חוקיים שנעשו בתיק ומביא אותם בפני השופט כדי לדאוג כי הלקוח שלו יקבל צדק. הוא נדרש גם לבחון את החוקיות של הפעולות שנעשו על ידי משרד הרווחה ולהעלות שאלות בנוגע לתקינותן ולצדקן.

כיצד עורך דין יכול להשפיע על תוצאות ההליך

עורך הדין יכול להציג את עמדתו של הלקוח בצורה מבוססת ומנומקת, ולהביא לידי ביטוי את זכותו החוקית. זה מאפשר לשפר את סיכויי ההצלחה ולוודא שההחלטות מתקבלות בצורה הוגנת. עורך דין נגד משרד הרווחה יודע להתמודד עם הסוגיות המורכבות ולהבטיח שהלקוח מקבל את הייצוג הטוב ביותר. בעזרת הכנה קפדנית והתמקדות בפרטים הקטנים, עורך הדין יכול להבטיח שהאמת תצא לאור ושהנהלים שנעשו על ידי הרווחה יהיו תקינים ושקופים.

מדוע חשוב לשכור עורך דין מנוסה

בתיקים של עורך דין נגד משרד הרווחה, ישנה חשיבות רבה לנסיון ולמקצועיות. כל החלטה עשויה להשפיע רבות על חיי הלקוח ולכן נדרש עורך דין שמבין את התחום ויודע כיצד לנהל את התיק בצורה היעילה ביותר. עורך דין מנוסה יוכל לזהות היכן החוק עשוי להיות מנוצל לרעה ולפעול בהתאם כדי להבטיח שהמערכת תעבוד לטובת האדם בצורה החוקית והנכונה ביותר. הוא גם ידע כיצד להתמודד עם ניסיונות יצירת לחץ מצד גופים ממשלתיים ולהבטיח שההליך המשפטי יתקיים בצורה הניצבת על פי החוק.

יתרונות העבודה עם עורך דין פלג דותן

  • ידע וניסיון בתחום הפלילי ודיני משפחה
  • גישה מקצועית ויחס אישי לכל תיק
  • אסטרטגיית ניהול מותאמת אישית

עו"ד דותן פלג הוא בוגר תואר ראשון במשפטים מהאוניברסיטה העברית בירושלים ומגשר מוסמך מטעם לשכת עורכי הדין. הוא מתמחה בתחום הפלילי ובעבירות צווארון לבן, וכן בדיני משפחה ומשפט הנוער. עו"ד פלג מאמין בבניית אסטרטגיית ניהול מותאמת אישית ושם דגש על דיוק ויעילות. בדיוק כמו במקרים שבהם נדרש עורך דין נגד משרד הרווחה, גם כאן נחוצים דיוק והתמקדות בשאיפה לייצג ולהגן על האינטרסים והזכויות של הלקוחות בצורה הטובה ביותר. הטלפון ליצירת קשר: 052-6844372

ייצוג עורך דין מול הרווחה