משפט פלילי
ייעוץ לפני חקירה הוא שלב קריטי בתיק בעל משמעויות הרות גורל עבור הנחקר, הן אם הוא נחקר כחשוד והן אם הוא נחקר כעד. שימו לב כי גם מי שזומן לחקירה כעד יכול להפוך לחשוד במהלך החקירה, מה שיוביל בהכרח לפתיחת תיק נגדו. משרדינו ממליץ נחרצות לא להקל ראש בשלב זה ולהקדים תרופה למכה.
זכות החשוד לייעוץ משפטי הוכרה כחלק מהזכות לחירות בפסיקת בית המשפט העליון, ובצדק רב. היעדר היכרות עם המשפט הפלילי עלולה לגרום גם לנחקר חף מפשע שהגיע לחדר החקירות בשגגה "ליפול" בתרגילי החקירה של המשטרה. ייעוץ משפטי איכותי יהיה הגורם שיכריע את הכף, שכן עו"ד שמכיר היטב את תרגילי החקירה וזכויות החשוד או העד ידע לייעץ לכם כיצד לנהוג וממה להיזהר.
לצערנו, חוקרים רבים שואפים להפליל כמה שיותר חשודים במקום לנסות להגיע לחקר האמת, ואף להפליל עדים. בשל כך, מומלץ ליצור עימנו קשר בטרם התחילה החקירה ולהסכים לשתף להשיב על שאלות היחידה החוקרת רק לאחר הבטחת ייעוץ משפטי – זו זכותכם!
משרדינו נותן שירות יעוץ וליווי לחשודים 24/7. בין אם הגעתם לחדר החקירות שלא בצדק, ובין אם ביצעתם עבירה – ייעוץ משפטי בטרם החקירה של משרדינו יכול לסייע היטב לצאת מהסיפור הזה כשידכם על העליונה.
נפגע עבירה הוא כל מי שנפגע במישרין מעבירה שביצע אדם, קבוצת אנשים או תאגיד. כמו כן, גם גופים יכולים להיות נפגעי עבירה – למשל בתי עסק שנפגעו מעבירות גניבה בידי עובד, זיוף מסמכי תאגיד, ונדליזם וכו'. כמו כן, משרדינו מלווה קטינים ומשפחותיהם שנפלו קורבן לעבירה בהגשת התלונה, הכנה להליך הפלילי ומיצוי זכויות הקטינים.
משרדינו מלווה ומייצג כל מי שנפלו קורבן לפשע. עו"ד פלילי לנפגע העבירה הוא זה שמביא את עמדת הנפגע בהליך ודואג לאינטרסים שלו ולמיצוי זכויותיו.
ליווי נפגעי עבירה על ידי עורך דין חשוב בכמה מישורים:
- הנפגע או הנפגעת רוצים לוודא שהפוגע יועמד לדין ורשויות התביעה (משטרה או פרקליטות) יטפלו בתיק, ידרשו עונש הולם ולא יבצעו מחדלים או יסגרו את התיק. הניסיון מלמד כי תיקים בהם נפגעי העבירה לא היו "עם האצבע על הדופק" באמצעות ליווי עו"ד פלילי נסגרו, הסתיימו בהסדרי טיעון מקלים ולא מידתיים או שהטיפול בהם נדחה שוב ושוב במשך שנים בעוד שהעבריינים חיים בחופשיות.
- ליווי בהגשת תלונה במשטרה – במקרים רבים יש חשיבות רבה בייעוץ וליווי עוד בטרם הגשת תלונה. נפגעי עבירה הם מטבע הדברים עדים מרכזיים, ולכן לעדותם במשטרה השפעה קריטית על סיכויי ההרשעה בתיק. התייעצות עם עו"ד פלילי בטרם הגשת תלונה יכולה לעשות את ההבדל בין תיק שנסגר מחוסר ראיות לתיק שמסתיים בהרשעה. בנוסף לכך, במקרים רבים הליך הגשת התלונה עלול להיות שלב קשה רגשית לנפגעות ולנפגעי העבירה. עו"ד שילווה אתכם בשלב הזה ויכין אתכם להליך יעזור לכם לעבור את החוויה הזו בקלות ובמהרה ויכווין אתכם כיצד לפעול נכון.
- מיצוי זכויות נפגעי עבירה – רבים לא יודעים כי בישראל קיים חוק זכויות נפגעי עבירה. באמצעות סיוע של עורך דין תוכלו למצות את הזכויות המגיעות לכם לפי חוק זה ולפי דברי חיקוק נוספים. כך למשל, לפי חוק העונשין בית המשפט יכול לפסוק פיצוי לנפגעי העבירה בהליך הפלילי עד לסכום מסוים. משרדינו מקפיד לוודא כי רשויות התביעה דורשות פיצויי פלילי לנפגעי ולנפגעות העבירה ועוד זכויות רבות נוספות.
- תביעה אזרחית לפיצוי בעקבות הליך פלילי – משרדינו משלים את השירות המשפטי של נפגעי העבירה במישור האזרחי באמצעות הגשת תביעה נגררת לפלילים או תביעת נזיקין בעקבות נזקי העבירה.
- ליווי קטינים – כאשר קטין/קטינה נפגעים מעבירה המשפחה כולה נכנסת לסחרור. הקטינים מבולבלים ועלולים לחוות טראומה משנית מעצם הפנייה למשטרה, ההורים אובדי עצות והאחים נפגעים אף הם כצופים מהצד. משרדינו מעניק ליווי במקרים אלו על מנת לסייע לכם לעבור את התהליך בשלום ולצאת ממנו כמשפחה חזקה ומלוכדת.
הכנת קטינים לחקירה חשובה במיוחד על מנת לוודא כי לא יאטמו ויתבלבלו בחקירה, ידעו לתווך לחוקר הילדים את שאירע ולא יפגעו בחקירה. משרדינו מתמחה בדיני נוער וקטינים ומכיר היטב את הזכויות המיוחדות שיש לקטינים נפגעי עבירה וקטינים שלקחו חלק בביצוע עבירה בהליך הפלילי.
משרדינו מסייע למשפחות בהם הקטין לקח חלק בביצוע עבירה, פעמים רבות שלא באשמתו, אלא כחלק מקבוצה. במקרים אלו משפחות שומרות חוק נכנסות לסחרור קשה עוד יותר: הדאגה לעתיד הקטין, החשש שנפגע, רגשות החרטה והאשמה וחשש מפעולות מצבעי העבירה הנוספים. במקרים כאלו מומלץ להיעזר בייצוג עורך דין מנוסה שיעזור לקטין לצאת מהסיפור עם גיליון נקי ובראש מורם תוך שמירה על זכויותיו והאינטרס המשפחתי.
מרבית הנאשמים בעבירות צווארון לבן הם אנשים נורמטיביים ללא עבר פלילי. המפגש הראשוני עם החוק הוא אירוע טראומתי לכל דבר ועניין. לצערנו, פעמים רבות המשטרה בוחרת לבצע מעצרים בשעות בוקר מוקדמות, ומשפחות שלמות – כולל ילדים ופעוטות – מתעוררות לחלום בלהות.
בשלב זה, למרות כל הקושי והלחץ, מומלץ לקחת רגע להירגע ולבחור בנחת את דרך ההתנהלות הנכונה. מי שחשבתם שהם חברים יכולים ברגע להפוך לבעלי אינטרס מנוגד לשלכם עד כדי הפללה. הטלפון והמחשב שלכם או של קרובכם עלולים להפוך למקור לראיות. חל איסור לגעת בהם, אך יחד עם זאת אין למסור פרטים מזהים כלשהם (לרבות מידע אודותכם או סיסמאות) בטרם התייעצות עם עו"ד.
חשוב בשלב הראשוני להצטייד בעו"ד פלילי בעל ניסיון בתיקי צווארון לבן.
עבירות צווארון לבן הן כינוי לעבירות כלכליות המבוצעות לרוב על ידי אנשים ממעמד סוציו-אקונומי גבוה או בינוני-גבוה. עבירות אלו אינן עבירות "רגעיות", אלא כרוכות בתכנון מוקדם ומטרתן להשיג רווח כלכלי. עם זאת, בעבירות צווארון לבן מתקיים לעיתים מנגנון הכולל מספר רב יחסית של מעורבים, אשר חלקם מבצעים עבירות קלות יחסית ללא הפקת רווח של ממש עקב ניצול של עבריינים בכירים מהם בתוך אותו מנגנון. כך למשל, אנשים מן השורה אשר עובדים לצד אנשים בכירים במשק וברשויות המדינה עלולים למצוא עצמם נגררים למנגנון עברייני שכזה מבלי שהבינו עד הסוף במה הם לוקחים חלק.
עבירות צווארון לבן כוללות עבירות מס, עבירות שחיתות ציבורית (כגון שוחד, מרמה והפרת אמונים), עבירות בתאגידים (רישום כוזב, במסמכי תאגיד, זיוף, עבירות בניירות ערך) ועבירות הלבנת הון.
לפי סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], על רשות התביעה במשטרה המקבלת חומר חקירה בעניינו של אדם, לשלוח לחשוד מכתב יידוע. במכתב זה התביעה בעצם מאפשרת לחשוד לממש את זכותו לשימוע רגע לפני שמוגש כנגדו כתב אישום פלילי, ולטעון בפני רשות התביעה מדוע יש להימנע מהגשת כתב אישום. הזכות לשימוע קיימת בעבירות פשע, הן עבירות שדינן מאסר מעל לשלוש שנים.
בשלב זה אין לחשוד זכות לקבל את מלוא חומר החקירה על מנת להתכונן לשימוע, אך לפי הנחיות היועץ המשפטי לממשלה החשוד וסנגורו יקבלו את ליבת חומר החקירה. ליבת חומר החקירה כוללת את תמלול החקירות וצרופותיהן, ללא פרטים שחל עליהם חיסיון.
מדוע יש זכות לשימוע?
ישנם מספר רציונליים לקיום הליך שימוע. ראשית, השימוע יוצר הסדר אחיד ושוויוני לחשודים לטעון את טענותיהם ולאפשר להם לשכנע שאין הצקה להגשת כתב אישום בנסיבות. שנית, ניהול הליך פלילי כרוך בהשקעת משאבים רבים למדינה ולבתי המשפט. הליך שימוע יכול לייתר את ההליך הפלילי ולחסוך השקעה זו. שלישית, באמצעות השימוע ניתן להעמיד את התביעה על טעותה באמצעות הבהרת המצב העובדתי או המשפטי.
האם כדאי לגשת לשימוע?
לכאורה הזכות לשימוע נשמעת כדבר חיובי עם חשודים – הזדמנות של ממש לסגור את התיק ולהימנע מדיונים ארוכים בבית המשפט. בחלק גדול מהמקרים זה אכן כך. אולם, לעיתים השימוע עלול לשמש את התביעה כהזדמנות לאסוף מידע על התיק נגד החשודים אשר ישמש אותם במשפט כדי לחדד את טענותיהם או כדי לצאת למקצה שיפורים של איסוף ראיות לקראת הגשת כתב אישום.
חשוב להצטייד בעורך דין פלילי בעל ניסיון בהליכי שימוע על מנת לבחון האם כדאי לגשת לשימוע, מה היקף המידע שיימסר לפרקליטות בשלב זה ומה תהיה האסטרטגיה המשפטית בבניית הטיעון. לפרטים נוספים צרו קשר עם משרדינו.
בעלי מקצוע רבים כפופים לדיני המשמעת של הגוף, המוסד או הגילדה אליהם הם משתייכים. לכל גוף כזה קיימים דיני משמעת ייחודיים הקובעים מהי עבירת משמעת, מה הדין בגין ביצועה ומי המוסד שמוקנית לו הסמכות המעיין-שיפוטית לדון את הכפופים לדין המשמעתי.
בנוסף, גם ישנן מסגרות בעלות דין משמעתי אליהן משתייכים אנשים שלא במסגרת עיסוקם. למשל, סטודנטים הכפופים לתקנון המוסד האקדמי.
בעלי מקצוע כאלה כפופים לרוב גם לכללי אתיקה מקצועית בעלות אופי משמעתי.
בין המקצועות והארגונים המנהלים מערכת דין משמעתית ניתן למנות אוניברסיטאות, פסיכולוגים, רואי חשבון, יועצי השקעות, שמאי מקרקעין, יועצי מס, מהנדסים ואדריכלים, עובדים סוציאליים, מורים, רופאים, בעלי מקצועות פרא-רפואיים, בעלי מקצוע מעולם המשפט, עובדי מדינה, עובדי תאגידים ציבוריים, עובדי רשויות מקומיות, רבנים, חוקרים פרטיים ועוד.
הליך משמעתי אינו חלופי להליך פלילי, ובמקרים רבים הליך משמעתי יגרור הליך פלילי ולהיפך, כך שהם יתנהלו במקביל או זה אחר זה. מצב זה מקשה במיוחד על העומד לדין אשר נאלץ לנהל מלחמה כפולה בשני מישורים על אותו מעשה, ועלול לגרום לאובדן אמון הן במערכת המשפט והן במקום העבודה או הגילדה אליו הוא משתייך. משרדינו מבין עמוקות את הקושי ותחושת חוסר הצדק הכרוכים בניהול הליך משמעתי, אשר נובעת ממספר סיבות:
- המוטב היושב בדין אינו מורכב משופטים בעלי מומחיות ועלול להיות לא מקצועי דיו כדי לקבל החלטה הגונה.
- יש חשש מניצול ההליך המשמעתי ככלי לאיים על הנידון בתלונה למשטרה.
- סדרי הדין של המוסד המשמעתי אינם הוגנים ופוגעים בזכויות הנידון.
- "עונש כפול" עקב פגיעה בקריירה ובשם הטוב עוד בטרם ניתן פסק דין.
- היעדר ביקורת על המוטב היושב בדין.
- שימוש לרעה בהליכי המשמעת כאמצעי לחץ על אדם להתפטר מעבודתו.
על מנת להגן על המוניטין והקריירה שלכם, מומלץ להיעזר בייצוג משפטי של עו"ד פלילי העוסק בהליכי משמעת. לעיתים אנשים נוטים לזלזל בהליך המשמעתי משום שאינו הליך משפטי, ומגיעים לבית הדין המשמעתי ללא ייצוג. אולם, לכללי משמעת יש רגישות מיוחדת אשר דורשת מיומנות וניסיון של עו"ד פלילי.
שימו לב כי במרבית המקרים קיימת ערכאת ערעור על החלטת המוסד המשמעתי אשר יכולה להפוך את החלטתו. משרדינו מייצג גם בהליכי משמעת בשלב הערעור.
בטרם קבלת החלטה ונקיטת צעדים, מומלץ בשלב הראשוני לכל הפחות להגיע לפגישת ייעוץ משפטי במשרדינו.
משרדינו מייצג לקוחות בכל סוגי המעצרים.
מעצר ימים
המעצר הנפוץ ביותר הוא "מעצר ימים" – מעצר ראשוני לצורכי חקירה שנמשך ימים עד שבועות ספורים בטרם הגשת כתב אישום. לפי סעיף 4 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), מעצר ימים יהיה בצו שופט בלבד, אלא במקרים בהם ניתנה סמכות למעצר ללא צו, למשל על ידי שוטר מוסמך.
בשלב הזה הייצוג המשפטי הנדרש מתמקד בשני ערוצים מרכזיים, ובמקרים מסוימים בשלושה:
- ליווי חקירה – העצור למעשה מנותק מהעולם החיצון ועומדות לו הזכות לדבר עם סנגור ולהיוועץ עימו. הסנגור הוא שמקשר בין העצור למשפחתו מחוץ לכותלי בית המעצר. הצורך העיקרי בסנגור הוא בהיוועצות בדבר החקירה. כל דבר שהעצור יגיד או ימנע מלהגיד עשוי להיות קריטי להמשך ההליך המשפטי ויכול להוביל מחד לסגירת תיק, ומאידך להרשעה בהמשך. לכן, גם במעצר יש לדרוש לדבר עם עו"ד פלילי מיומן שידע לתת הוראות מדויקות להתנהלות בחדר החקירות.
- שחרור ממעצר – בזמן שהחשוד עצור, סנגורו פועל לשחרורו ממעצר למול קצין המשטרה או בית המשפט. חוויית המעצר היא קשה, ולעיתים חשודים נשארים במעצר זמן רב מידי עקב התנהלות בעייתית של המשטרה או טעות של בית המשפט. לכן מומלץ לקבל ייצוג משפטי של עו"ד פלילי שיפעל בכל שעה על מנת להביא לשחרור העצור בהקדם האפשרי.
- משא ומתן מול רשויות האכיפה – במקרים מסוימים מסוימים, לרוב בתיקים גדולים ומורכבים כגון פרשיות שחיתות או עבירות כלכליות מורכבות, כבר בשלבי חקירה ראשוניים הפרקליטות מבקשת לנהל משא ומתן עם חלק מהחשודים. מטרת הפרקליטות היא לגייס עדי מדינה או עדי תביעה אפשריים מתוך החשודים על מנת לחזק את הראיות בתיק נגד חשודים אחרים. בשלב זה ייצוג של סנגור נדרש על מנת להבין מה קורה מאחורי הקלעים ולקבל מידע וייעוץ אסטרטגי על המשך ההתנהלות בחדר החקירות ובהליך.
מעצר עד תום ההליכים
"מעצר עד תום ההליכים" למעשה המשך מעצר לאחר הגשת כתב אישום נגד החשוד לבקשת התביעה, אשר מוגש יחד עם כתב האישום לבית המשפט בו יתנהל ההליך הפלילי.
התנאים למעצר עד תום ההליכים לפי סעיף 21 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים):
- ישנן ראיות לכאורה להוכחת האשמה נגד החשוד – מדובר ברף ראייתי שנקבע בפסיקה.
- קיימת עילת מעצר – חשש משיבוש חקירה, מסוכנות החשוד או חשש שיחמוק מהדין.
- נבחנה חלופת מעצר פוגענית פחות, למשל שחרור בערובה.
- הנאשם מיוצג על ידי סנגור (בית המשפט יכול למנות לנאשם סנגור בתנאים מסוימים).
מעצר עד תום ההליכים נחשב למעצר פוגעני ויחסית חריג. מטבע הדברים, מדובר בתקופה קשה עבור החשוד. ייצוג משפטי איכותי ומסור עשוי להביא לשחרור החשוד לחלופת מעצר, למשל מעצר בפיקוח אלקטרוני. משרדנו מייצג חשודים במסירות ובעקביות על מנת להביא את החשוד לחיק משפחתו, זאת מתוך תפיסה כי מעצר עד תום ההליכים פוגע קשות בזכות החשוד ואף עלול להביא לזיהום ההליך המשפטי וזכות הנאשם להליך הוגן.
מעצר עד תום ההליכים נמשך עד 90 ימים, ולאחר מכן בית המשפט העליון בלבד יכול להאריכו.
מעצר בפיקוח אלקטרוני
מדובר בחלופת מעצר שקובע בית המשפט כאשר לא ניתן להשיג את מטרות המעצר בדרך של שחרור בערבות, אך אין צורך בדרך פוגענית של מעצר. מעצר בפיקוח אלקטרוני מתקיים באמצעות הצמדת אזיק אלקטרוני לחשוד, אשר נדרש להישאר במקום עליו הוסכם (לרוב בביתו) ומוטלות עליו מגבלות תנועה.
התנאים למעצר בפיקוח אלקטרוני לפי סעיף 22ב לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים):
- הנאשם נתן הסכמתו לכך. אם לא נתן הסכמתו הוא יישאר בבית המעצר.
- בית המשפט התרשם כי מעצר בפיקוח אלקטרוני ישיג את תכלית המעצר, לאחר ששקל את הנסיבות הקבועות בחוק.
משרדינו מייצג לקוחות שנחקרו במשטרה והתיק נגדם נסגר או עומד להיסגר, ומטרתם לסיים את ההליך ללא רישום משטרתי או פלילי. לרישום פלילי השלכות רבות על החיים במדינת ישראל, לרבות הגבלות בתעסוקה וקשיים בהוצאת ויזה לארה"ב.
מהן העילות לסגירת תיק?
- היעדר ראיות מספיקות – מקרים בהם קיים חשד לביצוע העבירה, אך הרשויות (משטרה, פרקליטות) מבינות כי סיכויי ההרשעה נמוכים ולא די בהן כדי להגיש כתב אישום. רישום זה אינו "מנקה" לגמרי את החשוד.
- מכלול הנסיבות אינו מצדיק העמדה לדין – עילה שמקורה בעילת "חוסר עניין לציבור". אלו מקרים בהם האינטרס הציבורי מצדיק את סגירת התיק. גם עילה זו לא מנקה את החשוד.
- חוסר אשמה – החלטה כי לאחר חקירה הובן כי החשוד זכאי לחלוטין. זו העילה הטובה ביותר אשר מנקה את החשוד מכל אשמה, ולמעשה אומרת כי עולה מהחקירה כי אין לחשוד קשר לעבירה.
- סגירה בהסדר מותנה – סגירת תיק לאחר הסכמה עם המשטרה בהתאם להוראות החוק. מדובר במקרים שהם המשטרה מסכימה לסגור את התיק בתנאי שהחשוד יעמוד בתנאים מסוימים במשך פרק זמן מסוים, ואם לא יעמוד בהם התיק יפתח מחדש ויוגש כתב אישום.
בשתי העילות הראשונות יישאר לנחקר רישום משטרתי, אשר עלול להשפיע על עתידו. משרדנו מייצג חשודים לשעבר בבקשה לשינוי עילת סגירת תיק במטרה לנקות את הגיליון המשטרתי שלהם, ויותר מכך – לנקות את שמם. ייצוג משפטי איכותי ומקצועי יוביל את רשויות האכיפה לחשוב בכובד על שינוי עילת סגירת התיק ולבחון את החומר מחדש, עד לשינוי עילת סגירת התיק ל"חוסר אשמה".
בנוסף, משרדינו מלווה חשודים במשא ומתן עם רשויות האכיפה במטרה לסגור את התיק בהסדר מותנה בתנאים מקלים ביותר, אשר מאפשרים ללקוחותינו להשאיר את המפגש הטראומתי עם המשטרה בעבר.