משפחה וירושה
פרידה היא אירוע מטלטל בחיי כל זוג. כאשר הפרידה כוללת גם רכוש משותף, אתגר כלכלי, ילדים ומזונות נוסף לה נדבך משפטי שרבים מתקשים להתמודד עימו.
עם זאת, גירושין או פרידה ממש לא חייבים להפוך לזירת מלחמה. משרדינו עוסק בגישור זוגי אשר יסייע לכם להשלים את הפרידה בצורה מכובדת כאשר שני הצדדים יסיימו את התהליך כשידם על העליונה לטובת כל המשפחה.
על מנת להבין מהן האפשרויות הטובות ביותר שלכם להיפרד בכבוד ולשמור על הזכויות שלכם, עליכם להיעזר בעורך דין שמכיר היטב את מורכבות החוק, ההליכים הצפויים ופסיקת בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין.
לפנייה אלינו לחצו כאן.
- מהו הסכם גירושין? הסכם גירושין הוא חוזה צופה פני עתיד המבטא את הסכמות בני הזוג ביחס לפרידה. ההסכם כולל שלושה חלקים מרכזיים: חלוקת הרכוש המשותף, הסכמות בדבר משמורת על הילדים (הסדרי ראייה) והסכמות בדבר מזונות הילדים. בנוסף, ההסכם כולל סעיפים נוספים כמו מזונות אישה, אופן קבלת ההחלטות לגבי הילדים, הסכמות על מסגרות חינוכיות וסביבת מגורים, הסכמות בדבר כניסתם של בני זוג חדשים לחיי הילדים, הערכאה שתידון באישור ההסכם (בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה) ועוד.
- כיצד מחלקים את הרכוש? לפי חוק יחסי ממון ובהיעדר הסכם ממון, עם התרת הנישואין זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שוויו של הרכוש המשותף. הרכוש המשותף כולל את הרכוש שצברו בני הזוג יחד במהלך תקופת הנישואין. כלומר רכוש שהיה בבעלות אחד מבני הזוג בטרם הנישואין יחזור לבעליו המקוריים בשלמותו. כמו כן, רכוש שהתקבל במהלך חיי הנישואין בירושה, במתנה, בקצבה (למשל קצבת נכות) וכספי פיצויים (למשל מתביעת נזקי גוף) יישאר בידי בן הזוג שקיבל אותו. עם זאת, זכרו שכל מקרה לגופו ותיתכן במקרים רבים סטייה מכללים אלו. בית המשפט עשוי להפעיל שיקול דעת בחלוקת הרכוש בהתאם לנסיבות ולהתנהגות הצדדים במהלך חיי הנישואין ואף לפני מועד החתונה. שימו לב שחוק יחסי ממון חל על זוגות שנישאו לאחר שנת 1974, על זוגות אחרים חל הסדר דומה.
- כיצד מחלקים את הרכוש אצל ידועים בציבור? הכללים החלים על זוגות נשואים חלים על ידועים בציבור, למעט שינויים קלים. בנוסף, זוגות אשר ניהלו חיים משותפים כידועים בציבור לפני הנישואין יחלקו את הרכוש שנצבר במשותף במהלך תקופתם כידועים בציבור.
זכרו שאלו כללים מנחים בלבד! כל מקרה נבחן לגופו בבית המשפט או בבית הדין, לכן חשוב להיוועץ עם עורך דין העוסק באופן שוטף שתחום דיני המשפחה ומכיר את מגמות הפסיקה העדכניות בבית המשפט.
משרדינו מתמחה בגישור משפחתי על כל גווניו. למידע על הליך גישור משפחתי או פנייה בנושא גישור משפחתי, במטרה להגיע להסכם פרידה, גירושין, משמורת, שלום בית, חלוקת ירושה או הסדרה עסקית, לחצו כאן.
כאשר הקשר הזוגי מגיע לסיומו ואחד הצדדים מחליט לפרק את התא המשפחתי, מתחיל הליך בו נדרש מכל צד להתגונן משפטית. מומלץ לקבל ייעוץ משפטי וייצוג משפטי בשלב מוקדם ככל הניתן, לעיתים גם לפני השיחה עם בן או בת הזוג. הסיבה העיקרית לכך היא השלב המשפטי הראשוני שזכה לכינוי "מרוץ הסמכויות".
ההמלצה היא לנסות ולסיים את הפרידה בהסכמה באמצעות הסכם גירושין שנכרת תחת ייצוג משפטי משותף לבני הזוג לאחר הליך גישור משפחתי במשרדינו, שאורכו יקבע בהתאם למידת ההסכמות בין בני הזוג ומידת המורכבות של הפרידה. ככל שלצדדים יש יותר הסכמות או פחות נושאים להסדיר (כתובה, מזונות, משמורת וחלוקת רכוש), כך ההליך יהיה קצר ויעיל יותר, ומטבע הדברים גם עלותו הכספית תפחת בהתאם. בנוסף, משרדינו מספק שירות של הכנת הסכם גירושין בהסכמה מלאה של בני הזוג אונליין, כאשר אין צורך בהליך גישור.
התרת הנישואין מתבצעת בהתאם לדין האישי של בני הזוג. כאשר מדובר בזוג יהודי, התרת הנישואין תתבצע באמצעות גט בבית הדין הרבני. עם זאת, אין חובה שתביעת הגירושין תוגש לבית הדין הרבני, וניתן לקיים את ההליך בבית המשפט לענייני משפחה, למעט סידור הגט.
זכרו כי ההחלטה על גירושין היא החלטה משמעותית ואמוציונלית. מומלץ להישמר ולא לעשות צעדים לפני קבלת ייעוץ משפטי והבנת המשמעויות של הפרידה ברמה האישית והמשפחתית.
עורך דין בקיא ומנוסה ינחה אתכם כיצד לפעול בהתאם למצבכם:
- המצב הכלכלי – איסוף מסמכים, בחינת יכולתכם לאחר הפרידה וחלוקת הרכוש הצפויה.
- משמורת ומזונות – הדין העדכני שיאפשר לכם לשמור על הקשר עם ילדיכם ולשלם/לקבל דמי מזונות בהתאם לרמת ההכנסה ולהסדר המשמורת.
- איסוף ראיות – מדובר בשלב קריטי על מנת לקבל יתרון משמעותי בהליך משפטי עתידי.
- מרוץ הסמכויות – בן או בת הזוג שפותח בהליך זוכה ליתרון יחסי בבחירת הערכאה המשפטית בה יתנהל ההליך – בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. לבחירת הערכאה השפעה קריטית על תוצאות ההליך, ובחירת ערכאה מושפעת ממצבו של הלקוח. למשל, גברים נוטים להניח שיש להם יתרון בבית הדין הרבני, אולם בהתאם לפסיקה העדכנית ייתכן כי בתביעה בבית המשפט לענייני משפחה יוכלו לקבל פסיקת דמי מזונות מופחתים. בחירת הערכאה שמורה לצד שפותח את ההליך – בבחינת "כל הקודם זוכה", ולכן זכתה לכינוי "מרוץ הסמכויות".
משרדינו מייצג לקוחות בהליכי גירושין ופרידה. במסגרת הייצוג אנו עוסקים בפירוק שיתוף ואיזון משאבים, זמני שהות, משמורת, מזונות, ניכור הורי, כתובה, סידור גט בבית הדין הרבני האזורי וכל היבט נוסף הקשור בהליך הגירושין. בנוסף, אנו מייצגים לקוחות בתיקים נלווים להליכי גירושין, כמו ייצוג הורים בהליכים לפי חוקי הנוער, צווי הגנה, הליכים פליליים בתוך המשפחה, שינוי צוואות, הגדלת/הפחתת מזונות, תביעות אבהות, הורות ואיזרוח ילדים ועוד.
הסכם ממון הוא חוזה מסדיר את היחסים בין בני הזוג במקרה של פרידה, ולמעשה גובר על הוראות חלוקת הרכוש מכוח חוק יחסי ממון. בהסכם זה נהוג להסדיר את היחסים הכלכליים בין הצדדים לאחר הפרידה, אך ניתן להסדיר בו מבעוד מועד הסכמות הנוגעות לחיי המשפחה והילדים שאינן הסכמות כלכליות גרידא. למעשה ישנם סוגים רבים של הסכמי ממון. ההסכם הקלאסי נחתם בין בני הזוג לקראת החתונה, אך ניתן לחתום על הסכם ממון גם לאחר הנישואין או לשנות אותו במהלכם.
על מנת לתת תוקף להסכם ממון יש לאשר אותו בטרם הנישואין אצל נוטריון, רושם הנישואין, בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין. אם ההסכם נכרת לאחר הנישואין, חלה חובה לאשר אותו בבית המשפט או בבית הדין בלבד. בנוסף, כל שינוי שהצדדים מבקשים לערוך בהסכם טעון אישור כאמור.
הידעתם? להסכם ממון השלכות בחיוב מס השבח ומס הרכישה בקניית נכס והוא יכול לתת לכם הטבת מס משמעותית ולעיתים אף פטור מלא ממס!
- מי צריך לעשות הסכם ממון? נהוג להניח שזוגות שעושים הסכמי ממון הם זוגות בהם ישנם פערים כלכליים משמעותיים בין הצדדים. אולם, הסכמי ממון חשובים במקרים רבים נוספים ויכולים להכיל הסכמות צופות פני עתיד שאין להן אופי כלכלי. למעשה, התשובה הטובה ביותר לשאלה "מי צריך לעשות הסכם ממון?" היא כל זוג שרוצה לעשות לעצמו את החיים קלים יותר.
בהסכם ממון, או בשמו הנוסף – הסכם טרום נישואין, ניתן להסדיר הסכמות הנוגעות לאופן חינוך הילדים, אזור מגורים, הסדרי משמורת במקרה של פרידה, אורח החיים, מימון הוצאות הבית ועוד. כך למשל, זוג דתי יכול להסכים מבעוד מועד שילדיהם העתידיים ילמדו במסגרות דתיות אף אם אחד ההורים יחזור בשאלה בעתיד. גם זוג שחי אורח חיים חילוני יכול להגיע להסכמה דומה.
- איך ידועים בציבור עושים הסכם ממון? גם ידועים בציבור יכולים לעשות הסכם ממון, אולם אין צורך לאשר אותו בבית המשפט בדומה להסכם של זוג נשוי, ולכן הוא תקף מרגע כריתתו.
בהסכם ממון של ידועים בציבור ניתן לכלול כל מה שכוללים בהסכם ממון של זוגות נשואים בהתאם לצרכי הצדדים. במקרים רבים זוגות ידועים בציבור מגיעים לזוגיות בפרק ב' של החיים לאחר שצברו רכוש והביאו ילדים. מכאן החשיבות הגבוהה של עריכת הסכם ממון מפורט ומקצועי אצל ידועים בציבור, על מנת לספק לבני הזוג ובני משפחתם הגנה קניינית מקסימלית. זוגות רבים מתחילים יחד את פרק ב' בחיים מבלי להבין את המשמעות המשפטית של התנהגותם.
זכרו, בשונה מנישואין אין פרוצדורה רשמית המגדירה זוג כידועים בציבור. בני זוג יכולים להיחשב לידועים בציבור מכוח התנהגותם בלבד. כך למשל, בית המשפט עשוי להכיר בבני זוג החיים בדירה משותפת ומנהלים משק בית משותף כידועים בציבור אף אם הם מחזיקים בנכסים בנפרד ומנהלים חשבונות בנק נפרדים.
- האם זוגות מאותו מין צריכים לעשות הסכם ממון? הדין החל על זוגות הטרוסקסואלים חל באותו אופן על זוגות מקהילת הלהט"ב, בין אם נישאו בחו"ל ואישרו את הנישואין במשרד הפנים ובין אם חיים כידועים בציבור. משכך, אותם רציונליים לעריכת הסכם ממון רלוונטיים גם לזוגות מקהילת הלהט"ב. זאת ועוד, אצל זוגות להט"בים נוסף נדבך נוסף שלרוב לא מתקיים בזוגות הטרוסקסואלים, הוא הבאת ילדים משותפים לעולם שאין להם קשר ביולוגי לשני ההורים, כך שהזכות להורות כלפי הילדים נוצרת כתוצאה מהסכמת בני או בנות הזוג ולא על בסיס הקשר הביולוגי. לפיכך, לעריכת הסכם זוגיות בין בני או בנות זוג מאותו מין יש חשיבות מוגברת לשמירה על זכויותיהם בעתיד.
- הטבת מס בעקבות הסכם ממון – ההטבה רלוונטית לבני זוג המעוניינים לרכוש/למכור דירה משותפת כאשר אחד מהם הגיע לנישואין עם דירת מגורים בבעלותו. באמצעות הסכם ממון, ניתן יהיה לרכוש את הדירה המשותפת כ"דירת מגורים יחידה" (על חשבון זכאותו של בן הזוג שאין בבעלותו דירה) והם ייהנו ממדרגות מס רכישה מופחתות בעת קניית הנכס, ולעיתים אף מפטור מלא ממס רכישה. מדובר בהטבה בשווי מאות אלפי שקלים. ההטבה זו חלה באופן דומה על מס שבח במכירת "דירת מגורים יחידה". במקרה זה להסכם ממון יש שווי כלכלי אדיר עבור בני הזוג. לפרטים נוספים ובדיקת זכאות להטבה צרו קשר עם משרדינו.
מי הם ידועים בציבור? המונח "ידועים בציבור" מופיע במספר חוקים, אך אין חוק אחד המגדיר מי הם ידועים בציבור. ככלל, זוגות שלא בחרו במסלול הנישואין "הקלאסי" של חתונה ברבנות יחשבו במקרים רבים לידועים בציבור, בין אם בחרו לא להתחתן או שבחרו בדרך נישואין אלטרנטיבית. אז איך אנו יודעים מי הם הידועים בציבור? לשאלה זו, כמו שאלות משפטיות רבות, אין תשובה חד משמעית והתשובה תלויה בנסיבות. בנוסף, התשובה יכולה להשתנות כאשר מדברים על ידועים בציבור לצורך חלוקת רכוש, מזונות, ירושה או זכויות סוציאליות המוקנות לבני הזוג מהמדינה, כמו קבלת הכרה באלמן/אלמנת צה"ל או מתן הטבות בדיור.[1]
לפי פסיקת בית המשפט העליון, ישנם שני יסודות מרכזיים הדרושים כדי להיחשב ידועים בציבור: חיים משותפים ("חיי זוג נשוי") וניהול משק בית משותף (ראו למשל: עע"מ 4614/05). כלומר, ניתן לנהל חיים משותפים כזוג ולבצע הפרדה מלאה של הניהול הכלכלי ולא להיחשב ידועים בציבור.
כאשר בית המשפט בוחן האם זוג הוא ידוע בציבור הוא יבחן את משך הקשר הזוגי ופרק הזמן מתוכו שניהל בני הזוג משק בית משותף, הסיבה שבגללה בחר הזוג לא להינשא, כוונת בני הזוג ועוד. שימו לב כי לפי הפסיקה משק בית משותף אינו בהכרח כולל מגורים משותפים. בית המשפט בעצם רואה בקשר של ידועים בציבור קשר של חוזה בהתנהגות בהתאם לכוונת הצדדים, שכן חוזה יכול להיעשות גם בדרך של התנהגות.
משום כך, מוטב לידועים בציבור להסדיר את היחסים ביניהם בהסכם ידועים בציבור המתאים לצרכים שלהם ולשלב בו הם נמצאים בחיים.
[1] שחר ליפשיץ, הידועים-בציבור בראי התיאוריה האזרחית של דיני המשפחה (2005)
צוואה היא מסמך הקובע מי ירשו את רכושו ונכסיו עם מותו. עריכת צוואה מונעת סכסוכים פוטנציאליים בין מי שעשויים לטעון לזכותם בנכסי עיזבון המוריש.
בהיעדר צוואה, עיזבונו של אדם יחולק בין יורשיו החוקיים לפי חוק הירושה, תשכ"ה-1965. חלוקה בהיעדר צוואה עלולה ליצור בעיות, כיוון שהוראות החוק הן כלליות ואינן מתאימות לכל סיטואציה משפחתית.
לאחר עריכת הצוואה מומלץ להפקיד אותה אצל הרשם לענייני ירושה. משרדינו מטפל בעריכת הצוואה בדרך שמתאימה לכם, הפקדת הצוואה במשרדי הרשם לענייני ירושה ובפרוצדורות הכרוכות בקיום הצוואה בעתיד.
חשוב מאוד לערוך צוואה במשרד עורכי דין מקצועי על מנת להימנע ממצב של צוואה בלתי חוקית שבית המשפט עלול לבטל.
בהיעדר צוואה, עיזבונו של אדם יחולק כאמור לפי החוק, על פי צו הירושה שייתן הרשם לענייני ירושה. משרדינו מטפל בהליכים להוצאת צו הירושה.
להלן פירוט בנושא דיני צוואה וירושה לעיונכם.
- צוואה – צוואה יכולה להיעשות במספר דרכים: בפני עדים, בכתב יד, בפני רשות (למשל בפני שופט או הרשם לענייני ירושה) או בעל פה. כל צוואה כזו נעשית בדרך שונה לפי הוראות החוק והפסיקה. מטבע הדברים, לדרך עשיית הצוואה יש משמעות רבה לקיומה בפועל. למשל, יהיה ניתן לערער בקלות יחסית על תוקפה של צוואה שנעשתה בעל פה או בכתב יד.
- צוואה הדדית – מדובר בצוואה שעורכים בני זוג במשותף, כך שבמותו של אחד מהם השני ירש את עיזבונו. לאחר שהשני ילך לעולמו, היורשים יהיו מי שבני הזוג בחרו במשותף בעריכת הצוואה. בכך למעשה מונעים בני הזוג מצב בו רכושם יעבור לאחר מותם לבן הזוג שנותר בחיים והוא יבחר מי ירש אותו בעתיד ללא התחשבות ברצון בן זוגו המנוח. למשל, בני זוג שרוצים שבלכתם יעבור רכושם לילדיהם המשותפים ולא לבן או בת זוג עתידי של אחד מהם.
- צו קיום צוואה וצו ירושה – עם לכתו של אדם יש להסדיר את חלוקת עיזבונו בהתאם לצוואה שהותיר, ובהיעדרה – בהתאם לחוק הירושה. משרדינו מטפל בהוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה מול הרשויות. במרבית המקרים הליך זה מתנהל מול הרשם לענייני ירושה המקומי בהתאם למקום מגוריו של המנוח.
- שינוי וביטול צוואה – הדרך הקלאסית לשינוי או ביטול צוואה היא עריכת צוואה חדשה. לפי הוראות חוק הירושה, הצוואה העדכנית ביותר שערך אדם היא הקובעת וכל צוואה קודמת מבוטלת. למרות זאת, על מנת למנוע מחלוקות בעתיד או ביטול צוואה, רצוי להסדיר את ביטול הצוואה הישנה.
- התנגדות – לעיתים עם לכתו של אדם קיימת מחלוקת על חלוקת עיזבונו, בין אם חולק לפי צוואה ובין אם חולק לפי צו ירושה כחוק. משרדינו מטפל בלקוחות המבקשים להתנגד לצוואה או לצו ירושה מכל סיבה שהיא, לרבות בטענות לפגמים בצוואה, פסלות הצוואה, זיוף צוואה, התנגדות לצו ירושה וכו'. משרדינו מטפל גם בתביעות לאחר חלוקת הרכוש במקרים בהם נעשתה חלוקה באופן בלתי חוקי או במרמה.
- צו הרחקה – סעד זמני הניתן על ידי קצין משטרה, מטרתו לספק הגנה עד ל"הרגעת הרוחות".
- צו הגנה – צו המספק הגנה מפני אלימות במשפחה. בית המשפט רשאי להורות על החרמת נשק של המאיים, מתן ערובה להבטחת התנהגות ראויה, להשתמש בנכס משותף ולהרחיק את האדם המאיים מהמאוים.
- צו למניעת הטרדה מאיימת – צו שיפוטי שמטרתו להגן על אדם מפני הטרדה. הטרדה כאומר יכולה לבוא לידי ביטוי במספר דרכים, לרבות איום, הטרדה טלפונית, פגיעה ברכוש, מעקב ועוד.
- ביטול צווי הגנה – משרדינו מטפל במקרים בהם הוצא צו נגד אדם על בסיס טענות שווא, ולכן אותו אדם מבקש לבטלו.
לפנייה בנושא צווי הגנה פנו אלינו לקבלת ייעוץ מהיר וייצוג מקצועי.